• Emisiuni
  • Imperiul Leilor
  • Cristian China-Birta, despre Imperiul Leilor: Investitorul nu e un cavaler pe un cal alb care aruncă cu bani în tine

Cristian China-Birta, despre Imperiul Leilor: Investitorul nu e un cavaler pe un cal alb care aruncă cu bani în tine

Cristian China-Birta, despre Imperiul Leilor: Investitorul nu e un cavaler pe un cal alb care aruncă cu bani în tine

Blogger de succes și antreprenor cu „răspândire nelimitată” în zona digitală, Cristian China-Birta (Chinezu) apreciază formatul de televiziune Imperiul Leilor. 

Ca cei mai mulți antreprenori, Chinezu s-a specializat „la locul de muncă”. Cu experiență vastă în online, Cristian China-Birta consideră că lumea afacerilor este un tărâm periculos pentru cei care nu au „școala vieții”.

„Toate studiile arată că start-up-urile care au formidabil succes sunt cele inițiate de antreprenori de 45 de ani și peste. Și asta înseamnă experiență de viață”, spune China-Birta, care scrie pe blog din 2007 și deține agenția de digital marketing Kooperativa 2.0.

Antreprenorul, care a fost co-prezentator al evenimentului de lansare a emisiunii Imperiul Leilor, crede că mediul de afaceri din România are nevoie de un astfel de format de televiziune. 

„Îmi place foarte tare din multe motive, dar motivul numărul 1 nu e neapărat legat de cei care vin în fața investitorilor, că ei sunt puțini raportat la ce înseamnă antreprenori în România. Sunt foarte mulți antreprenori, inclusiv din jurul meu, care nu s-au uitat niciodată la o emisiune de genul ăsta. Ceea ce o să vezi aici, exact asta îți cere un investitor. Și atunci, cei care o să se uite, fiindcă o să se uite, exact asta o să învețe; că investitorul nu e cavalerul ăla pe cal alb care abia așteaptă să arunce cu bani în tine, ci unul care se uită la tine, te scanează și-ți pune o groază de întrebări”, spune Cristian China-Birta.

Cum sunt antreprenorii aflați la început de drum, în România?

„La noi e o problemă mare cu antreprenorii wanna be. Citesc tot felul de chestii din astea inspiraționale, inclusiv extrema aia: Dă-ți demisia, pleacă de la corporație!, Fă-te antreprenor!, Ești stăpân pe tine! Stai un pic! E foarte greu să fii antreprenor...”

Cristian China-Birta: „Nu te gândești să devii antreprenor, ești”

Ce-ți trebuie ca să fii antreprenor?

„Am un articol pe blog, în pregătire, cu titlul ăsta: Nu te gândești să devii antreprenor, ești. Am tovarăși care de ani de zile tot asta zic: Bă, dar și când mă apuc... Și nu s-apucă. Prietene, nu exiști. Nu te naști antreprenor, ci cu dispoziția de a risca, de a ți se rupe că nu ai banii pe card în data de 30, de a-ți asuma faptul că uneori s-ar putea să fie bine, alteori rău. Multă lume nu are predispoziția pentru așa ceva.”

Și tu ești un antreprenor cu experiență în zona digitală...

„Da, am aproape 20 de ani de antreprenoriat, din care 15 în zona digitală. Mai întâi am fost jurnalist, apoi am lucrat în administrația locală și în cea centrală. După aceea am lucrat în niște firme mici, abia apoi am devenit antreprenor sau, mai bine zis, consultant. Cel puțin la început. Ca antreprenor e important să ai experiență de viață. Toate studiile arată că start-up-urile care au formidabil succes sunt cele inițiate de antreprenori de 45 de ani și peste. Și asta înseamnă experiență de viață.”

Cum îi vezi pe investitorii de la Imperiul Leilor

„Pe trei dintre ei îi cunosc personal, pe ceilalți doi i-am cunoscut acum. În primul rând, sunt mai mult decât antreprenori. Sunt la un alt nivel. Eu sunt la un nivel mult mai mic. Dar am observat că cea mai fericită perioadă a antreprenoriatului meu a fost când am avut 10 oameni. În momentul în care am sărit de 20, au început complicațiile. S-au triplat complicațiile și presiunea a devenit mult mai mare.”

Fotografii: PRO TV

Vezi și VIDEO: Monica Cadogan – „A fi robot în activitatea ta este o alegere foarte proastă”

Imperiul Leilor – Investește în tine! 

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Imperiul Leilor

Articole pentru emisiune Imperiul Leilor

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni